فهرست مطالب

علوم اعصاب شفای خاتم - سال هشتم شماره 3 (پیاپی 44، تابستان 1399)

فصلنامه علوم اعصاب شفای خاتم
سال هشتم شماره 3 (پیاپی 44، تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/06/18
  • تعداد عناوین: 11
|
  • فیروزه علویان*، کیمیا علویان، سعیده قیاسوند، لیلا رضاییان صفحات 1-9
    مقدمه

    آسیب نورونی ناشی از سکته مغزی علت اصلی ناتوانی شدید در درازمدت است. تولید داروهای ایده‎ال در درمان سکته مغزی همچنان مشکلی اساسی است. هدف از مطالعه حاضر، بررسی برخی اثرات حفاظتی عصاره آلبالو بر استرس اکسیداتیو و حجم ادم ناشی از سکته مغزی بود.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه تجربی موش های صحرایی نر نژاد ویستار شامل 2 گروه کنترل سالین، 2 گروه شم، 2 گروه سکته درمان نشده و گروه های سکته دریافت کننده دوزهای 175، 200 و 225 میلی گرم بر کیلوگرم در روز عصاره آلبالو استفاده شد. پس از 30 روز تیمار خوراکی عصاره، حیوانات به مدت یک ساعت در معرض انسداد شریان مغز میانی قرار می گرفتند. بعد از 24 ساعت از برقراری جریان خون مجدد، سطح مالون دی آلدیید، فعالیت کاتالاز و حجم ادم نواحی کورتکس و ساب کورتکس بررسی شد.

    یافته ها

    عصاره آلبالو در دوزهای 175 و 200 میلی گرم بر کیلوگرم، به طور معنی داری سطح مالون دی آلدیید و حجم ادم در کورتکس و ساب کورتکس را کاهش داد. این عصاره در دوز 225 میلی گرم بر کیلوگرم به طور معنی داری سطح مالون دی آلدیید در کورتکس و ساب کورتکس را کاهش داد و به طور معنی‎داری حجم ادم در کورتکس را کاهش داد. علاوه بر این عصاره آلبالو در دوز 175 میلی گرم بر کیلوگرم فعالیت کاتالاز در هر دو ناحیه کورتکس و ساب کورتکس را افزایش داد.

    نتیجه گیری

    این تحقیق نشان داد که استفاده خوراکی از عصاره آلبالو به شکل وابسته دوز، دارای اثرات حفاظتی در برابر استرس اکسیداتیو و حجم ادم ناشی از انسداد شریان مغزی میانی در مدل سکته مغزی است.

    کلیدواژگان: سکته مغزی، کاتالاز، مالون دی آلدئید
  • سجاد بشرپور*، ساناز عینی صفحات 10-19
    مقدمه

    اختلال استرس پس از سانحه یکی از پیامدهای برجسته روانی جنگ است که در برخی از جانبازان دیده می شود. درمان مبتنی بر ذهنی سازی، یک مداخله روانکاوانه است که می تواند مجموعه ای از تخریب های این اختلال را مورد هدف قرار دهد. هدف پژوهش حاضر، بررسی اثربخشی درمان مبتنی بر ذهنی سازی بر کاهش بدتنظیمی هیجانی و تکانشگری جانبازان مبتلا به اختلال استرس پس از سانحه بود.

    مواد و روش ها

    در این پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون -پس آزمون با، 40 نفر از جانبازان مبتلا به اختلال استرس پس از سانحه که در سال 1397 به بیمارستان روانپزشکی ایثار اردبیل مراجعه کرده بودند، به عنوان نمونه در دسترس انتخاب شده و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. داده ها با استفاده از چک لیست اختلال استرس پس از سانحه -نسخه نظامی ودرز، مقیاس مشکل در تنظیم هیجان کراتز و رومر و پرسشنامه تکانشگری بارت گردآوری شدند. سپس جلسات درمان مبتنی بر ذهنی سازی به مدت 20 جلسه 75 دقیقه ای برای گروه آزمایش اجرا شد.

    یافته ها

    بعد از کنترل اثرات پیش آزمون، بین میانگین نمرات پس آزمون دو گروه در هر یک از متغیرهای بدتنظیمی هیجانی و تکانشگری تفاوت معنی داری مشاهده شد.

    نتیجه گیری

    درمان مبتنی بر ذهنی سازی راهبردی مناسب برای بهبود بدتنظیمی هیجانی و کاهش تکانشگری جانبازان مبتلا به اختلال استرس پس از سانحه است و می توان از آن به عنوان یک شیوه مداخله موثر استفاده کرد.

    کلیدواژگان: رفتار تکانشگری، اختلال استرس پس از سانحه، جانبازان
  • مهدی صحرایی، فاطمه رضایی*، فاطمه پاپی صفحات 20-28
    مقدمه

    باورها و فرایندهای فراشناخت، اضطراب و افسردگی اغلب با اختلالات عاطفی و روانی در بیماران مبتلا به صرع همراه است. با وجود مطالعات گسترده نشان داد که اضطراب و افسردگی با استیگمای بیماران مبتلا به صرع ارتباط دارد، در ارتباط بین باورهای فراشناخت و استیگما در بیماران مبتلا به صرع اطلاعات کمی وجود دارد. هدف از این مطالعه بررسی ارتباط بین باورهای فراشناخت، اضطراب و افسردگی بر استیگمای بیماران مبتلا به صرع بود.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه مقطعی-توصیفی 100 بیمار مرد و زن مبتلا به صرع در مراکز درمانی مختلف در شهر خرم آباد در سال 1397 انتخاب شدند. فرم کوتاه باورهای فراشناخت، پرسشنامه اضطراب و افسردگی، مقیاس استیگما صرع و پرسشنامه ادراک بیماری استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که اضطراب و اطمینان شناختی، استیگما را در مبتلایان به صرع پیش بینی کرده اند. همچنین در این بیماران بین اضطراب و استیگما همبستگی مثبت و بین اطمینان شناختی و استیگما همبستگی منفی مشاهده شد. نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که در گام اول 44 درصد واریانس استیگما توسط اضطراب پیش بینی شده و در گام دوم 52 درصد واریانس استیگما توسط متغیرهای پیش بین اضطراب و اطمینان شناختی پیش بینی شده است.

    نتیجه گیری

    داده های ما نشان داد که میزان بالای اضطراب و میزان پایین اعتماد شناختی می تواند داغ اجتماعی بیماران مبتلا به صرع را پیش بینی کند.

    کلیدواژگان: صرع، فراشناخت، اضطراب، افسردگی
  • معصومه محمدزاده، فهیمه مظاهری، فاطمه انباری، محمدعلی خلیلی* صفحات 29-38
    مقدمه

    هیپوکامپ یکی از مهم ترین مناطق مغز در بزرگسالی است که در هر دو جنس دارای گیرنده های استروژن است. از آنجایی که استروژن و کنجد دارای خواص نورون زایی می باشند؛ هدف از پژوهش حاضر بررسی اثر استروژن و روغن کنجد بر تغییرات بافت شناسی هیپوکامپ در موش های سوری نر بود.

    مواد و روش ها

    20 موش سوری نر بین 35 تا 45 هفته به 4 گروه: کنترل (دریافت کننده نرمال سالین)، گروه تجربی 1 (10 ماکرولیتر بر کیلوگرم در روز روغن کنجد)، گروه تجربی 2 (1 ماکرولیتر بر کیلوگرم در روز استرادیول) و گروه تجربی 3 (10 ماکرولیتر بر کیلوگرم در روز استرادیول) تقسیم شدند. پس از یک ماه پرفیوژن مغز انجام شد و بافت مغزی برای ارزیابی ریخت شناسی فیکس شد.

    یافته ها

    افزایش معنی داری در ضخامت ناحیه جیروس دندانه ای، شاخ آمون 1 و شاخ آمون 3 همه گروه های تجربی در مقایسه با موش های سوری گروه کنترل وجود داشت. همچنین افزایش معنی داری در تعداد سلول های گرانولار و سلول های هرمی در موش های درمان شده با روغن کنجد و همچنین 1 ماکرولیتر بر کیلوگرم در روز استرادیول وجود داشت. میانگین تعداد سلول های شبه نکروزی در نواحی شاخ آمون 1 و شاخ آمون 3 در گروه های درمان شده با روغن کنجد و 1 ماکرولیتر بر کیلوگرم در روز استرادیول به طور معنی داری کمتر از موش های سوری درمان شده با 10 ماکرولیتر بر کیلوگرم در روز استرادیول بود.

    نتیجه گیری

    داده های ما نشان می دهد که استروژن و روغن کنجد ضخامت نواحی جیروس دندانه ای، شاخ آمون 1 و شاخ آمون 3 را حفظ کرده و تعداد سلول های گرانولار و سلول های هرمی در مناطق جیروس دندانه ای و شاخ آمون 1 را به ترتیب تقویت می کنند. یافته ها اثرات تعدیل کننده استروژن و کنجد را بر عملکرد هیپوکامپ نشان می دهد.

    کلیدواژگان: استرادیول، روغن کنجد، هیپوکامپ، موش سوری
  • عیسی محمدی، بیوک تاجری*، شیدا سوداگر، مریم بهرامی هیدجی، اکبر عطادخت صفحات 39-48
    مقدمه

    رفتارهای ارتقاء دهنده سلامت برای همه افراد مخصوصا برای افراد مبتلا به بیماری کرونری قلبی حایز اهمیت می باشند. از این رو پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی درمان مبتنی بر ذهنی سازی بر میزان رفتارهای ارتقاء دهنده سلامت در افراد مبتلا به بیماری کرونری قلبی انجام شد.

    مواد و روش ها

    پژوهش از نوع آزمایشی با طرح پیش آزمون -پس آزمون است. نمونه شامل 40 مرد مبتلا به بیماری قلبی بود. آن ها به صورت نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. درمان مبتنی بر ذهنی سازی برای گروه آزمایش اجرا شد. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه ارتقاء سلامت والکر و هیل (1997) استفاده شد.

    یافته ها

    درمان مبتنی بر ذهنی سازی به طور معنی داری در افزایش رفتارهای ارتقاء دهنده سلامت در گروه آزمایش در مقایسه با کنترل ها موثر بوده است.

    نتیجه گیری

    درمان مبتنی بر ذهنی سازی راهبردی مناسب برای بهبود رفتارهای ارتقاء دهنده سلامت در مبتلایان به بیماری کرونری قلبی است و می توان از آن به عنوان یک شیوه مداخله موثر استفاده کرد.

    کلیدواژگان: سلامت، بیماری کرونری، بیماران
  • مریم مشیریان فراحی، محمدجواد اصغری ابراهیم آباد*، ایمان الله بیگدلی، علی گرجی صفحات 49-60
    مقدمه

    رشد مغز در دوران نوجوانی با تغییرات ساختاری و کارکردی در مغز شناخته می شود. پردازش های هیجانی می تواند تحت تاثیر این تغییرات مغزی باشد. هدف از مطالعه حاضر پیش بینی بار ارزشی تظاهرات هیجانی چهره ای پویا بر اساس توان مطلق امواج مغزی (باندهای دلتا، تتا، بتا و آلفا) نواحی پنچ گانه قشری بود.

    مواد و روش ها

    جامعه آماری پژوهش 50 نوجوان سالم ساکن شهر مشهد، ایران بودند. ابزارها شامل: مصاحبه وضعیت روانی، دستگاه EEG و تکلیف ارزش گذاری تظاهرات هیجانی چهره ای پویا بود.

    یافته ها

    در پیش بینی بار ارزشی تظاهرات هیجانی، غم و نفرت یک مدل بر اساس رگرسیون گام به گم استخراج شد. باند بتا در ناحیه جلویی (برای ترس)، باند تتا در ناحیه جلو و بتا در ناحیه مرکزی (برای تعجب) و باند بتا در قسمت جلو و همچنین باند تتا در مناطق قشر پیشانی به دست آمد.

    نتیجه گیری

    مفروضه پیش بینی پذیری تظاهرات هیجانی چهره ای پویا توسط فعالیت های الکتروفیزیولوژیک قشری مغز در دوران نوجوانی مورد حمایت قرار می گیرد و این فعالیت های قشری یکسری تفاوت ها و شباهت هایی با دوران بزرگسالی دارد. سرانجام پیشنهاد می شود روش هایی از قبیل نوروفیدبک می تواند برای تعدیل مشکلات عاطفی دوران نوجوانی مد نظر قرار بگیرد.

    کلیدواژگان: تظاهرات چهره ای، الکتروآنسفالوگرام، امواج مغزی، هیجانات
  • پریسا غفوریان، مجید قشونی*، ایرج وثوق صفحات 61-69
    مقدمه

    بررسی های اخیر نشان داده است که اختلالات اضطرابی دارای بیشترین فراوانی، در سطح کل جمعیت جهان است. همه افراد اضطراب را تجربه می کنند. این اضطراب می تواند تاثیر توان کاهی بر زندگی فرد داشته باشد، با این حال اضطراب می تواند همچنین توان بخش باشد. اضطراب توان بخش آدمی را به مت هدف در ذهن سوق می دهد، در حالی که نوع دیگر اضطراب که بیشتر مضر است توجه وی را محدود می سازد. . هدف از این مطالعه بررسی عملکرد مغزی افراد در اضطراب آزمون در طی پاسخگویی به سوالات ریاضی بوده است.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه˓ 22 شرکت کننده (9 مرد و 13 زن) در دو گروه آزمایش و کنترل تقسیم شدند. از تمامی شرکت کنندگان پرسشنامه اضطراب اسپیلبرگر و ASRS گرفته شده است. به مدت پنج دقیقه سیگنال مغزی پایه در حالت چشم باز در 19 کانال ثبت شده است و همزمان از شرکت کنندگان آزمون ریاضی ذهنی گرفته شده است. در مقایسه با گروه کنترل، گروه آزمایش زمان کمتری برای پاسخگویی به سوالات داشتند و از افراد گروه آزمایش در حال پاسخگویی به یک ناظر عبوس فیلم برداری شد. بعد از پیش پردازش داده ها با استفاده از نرم افزار نوروگاید، طیف توان باندهای فرکانسی از سیگنال مغزی استخراج و با استفاده از آزمون t نمونه های جفت شده، شاخص کمبود توجهی (نسبت تتا به بتا) بین دو گروه آزمایش و کنترل مقایسه شد.

    یافته ها

    در گروه آزمایش کاهش معنی داری در شاخص تتا به بتا در حین انجام آزمون ریاضی نسبت به حالت چشم باز در کانال های T3 (p=0.077، t=1.96)، T4 (p=0.026، t=2.619)، T5 (p=0.084، t=1.91)، مشاهده شده است. همچنین همبستگی نسبتا معنی داری (r=0.4055، p=0.0612) بین میزان پاسخ های غلط و درصد تغییرات شاخص تتا/بتا در حین اجرای آزمون ریاضی نسبت به حالت استراحت مشاهده شده است.

    نتیجه گیری

    اضطراب در گروه آزمایش توان بخش بوده و باعث کاهش خطای آزمون و شاخص کمبود توجه شد. در افراد سالم در اثر ایجاد اضطراب از آزمون گیرنده، سطح توجه افراد به طور معنی داری افزایش یافته و خطای آن ها نیز در پاسخگویی به سوالات کاهش یافته است.

    کلیدواژگان: اضطراب عملکرد، الکتروانسفالوگرافی، پدیده روانشناختی
  • ساناز عینی*، زهره هاشمی صفحات 70-79
    مقدمه

    یکی از عمده ترین مسایلی که بیماران مبتلا به سرطان با آن مواجه اند، استرس و اضطراب است. از سوی دیگر مذهب و منابع معنوی عوامل بسیار تاثیرگذاری بر سلامت روان هستند. هدف از این پژوهش بررسی نقش مقابله مذهبی، هوش معنوی و بهزیستی معنوی در پیش بینی استرس ادراک شده بیماران مبتلا به سرطان بود.

    مواد و روش ها

    در این پژوهش مقطعی -توصیفی 120 بیمار مبتلا به سرطان که در سال 1398 در بخش خون و انکولوژی بیمارستان امام خمینی اردبیل بستری و تحت درمان بودند، به عنوان نمونه هدفمند انتخاب شدند. ابزارهای جمع آوری اطلاعات شامل مقیاس استرس ادراک شده، مقیاس مقابله مذهبی، مقیاس هوش معنوی و پرسشنامه بهزیستی معنوی بود.

    یافته ها

    رابطه منفی و معنی دار بین استرس ادراک شده با بهزیستی معنوی (β=-0/359: p<0/001)، هوش معنوی (β=-0/170: p<0/007)، مقابله مذهبی مثبت (β=-0/172: p<0/011) و رابطه مثبت و معنی دار با مقابله مذهبی منفی (β=0/328: p<0/001) در افراد مبتلا به سرطان وجود دارد. بهزیستی معنوی، مقابله مذهبی و هوش معنوی 70 درصد از واریانس نمرات استرس ادراک شده بیماران مبتلابه سرطان را پیش بینی کردند (p<0/01).

    نتیجه گیری

    یافته های ما نشان داد که مقابله مذهبی مثبت و منفی، هوش معنوی و بهزیستی معنوی با استرس ادراک شده رابطه داشته و می تواند نگرش فرد به بیماری را توضیح دهد. لذا آموزش بیماران جهت توانمندسازی آن ها در این زمینه ها تاثیرات سودمندی بر کیفیت زندگی مرتبط با سلامت آن ها دارد.

    کلیدواژگان: مقابله، هوش، بیماران
  • آرش عبدالملکی*، اسدالله اسدی، لیلا تقی زاده مومن، شادی پارسی پیله رود صفحات 80-96
    مقدمه

    مهندسی بافت علم طراحی بافت برای بهبود و ترمیم ضایعات بافتی است. اعصاب محیطی به طور معمول در معرض آسیب فیزیکی هستند. آسیب های اعصاب محیطی می تواند در اثر حوادث ساختمانی و حمل و نقل، بلایای طبیعی، آسیب های ناشی از جنگ و عوارض ناشی از عمل جراحی ایجاد شوند. ترمیم خود به خودی عصب محیطی با بهبود عملکردی ضعیف معمولا ناقص است. از این رو، محققان مهندسی بافت عصبی داربست هایی را ابداع کرده اند که با توجه به نوع کنفورماسیون و مواد تشکیل دهنده شان می توانند به ترمیم بافت عصبی کمک کنند. اگر شکافت عصبی به اندازه کوچک تر از یک سانتی متر طول در سیستم عصبی محیطی ایجاد شود، می توان دو انتهای شکاف را با عمل جراحی به یکدیگر پیوند زد، برای شکاف های بزرگتر اتوگرافت عصبی استاندارد طلایی می باشد. استفاده از اتوگرافت به دلیل کمبود عصب دهنده و ضرورت انجام چندین عمل دارای محدودیت هایی می باشد. سیستم عصبی مرکزی چالش برانگیزتر است؛ چون پس از آسیب، محیط مهارکننده ترمیم عصبی به وجود می آید. بنابراین طراحی داربست های مختلف برای تسهیل ترمیم و بازسازی بافت عصبی می تواند یک روش امیدوارکننده برای رفع این مشکلات باشد.

    نتیجه گیری

    مهندسی بافت سیستم عصبی با استفاده از داربست های عصبی یکی از رویکردهای درمانی به منظور جایگزینی بافت عصبی آسیب دیده است. بدین منظور این مقاله به بررسی ویژگی های داربست های ایده آل و مواد زیستی مورد استفاده در ساخت داربست ها، همچنین سلول ها و فاکتورهای رشد مناسب به منظور درمان ضایعات عصبی می پردازد.

    کلیدواژگان: مهندسی بافت، اعصاب محیطی، سیستم عصبی مرکزی، پزشکی ترمیمی
  • شیلر خالدی، شمس الدین احمدی* صفحات 97-110
    مقدمه

    ویتامین D در کنترل بسیاری از فرایندهای زیستی مانند هومیوستازی کلسیم، نورون زایی، انعطاف پذیری سیناپسی، تنظیم سیستم ایمنی و التهاب نقش دارد. امروزه بخش بزرگی از جمعیت جهان با کمبود ویتامین D مواجه هستند. کاهش در عوامل مختلفی مانند ضخامت پوست، مدت زمان در معرض آفتاب بودن، توده عضلانی، عملکرد کلیه و استروییدهای جنسی در افراد پیر (به ویژه در زنان) و نیز سوء تغذیه باعث کمبود ویتامین D می شود که ممکن است به نوبه خود یک عامل خطر مهم برای بیماری آلزایمر باشد. ارتباط متقابل بین افزایش کلسیم و آمیلویید بتا به عنوان عامل اصلی بیماری آلزایمر در نورون ها وجود دارد. ویتامین D از طریق اثرات ژنومیک مانند کاهش بیان کانال های کلسیمی نوع L یا افزایش بیان پمپ های کلسیمی، مبادله کننده های سدیم/کلسیم و همچنین بافرهای کلسیمی در حفظ هومیوستازی کلسیم نقش اصلی دارد. بنابراین ویتامین D می تواند از طریق تاثیر داخل سلولی کلسیم از تولید پپتید آمیلویید بتا جلوگیری کند و اثرات عصبی ناشی از آن را مهار کند. همچنین به طور غیر مستقیم در کنترل فرایندهای التهابی و استرس اکسیداتیو نیز موثر است و از این طریق می تواند در به تعویق انداختن بیماری آلزایمر مفید باشد.

    نتیجه گیری

    روی هم رفته این مطالعه مروری نشان می دهد که ویتامین D می تواند روند طبیعی پیری فیزیولوژیک را کنترل کند و کمبود آن با اختلال در فرایندهای مختلف سلولی و مولکولی در دستگاه عصبی، موجب القاء بیماری آلزایمر می شود. بنابراین ویتامین D به عنوان یک مکمل غذایی و دارویی در کنار داروهای موثر دیگر ممکن است یک نقش ممانعت کننده در القاء و پیشرفت بیماری آلزایمر داشته باشد.

    کلیدواژگان: کوله کلسیفرول، پپتید آمیلوئید بتا، پیام رسانی کلسیم، اختلالات حافظه
  • علی محمد خانی زاده، مریم اجلالی، فریبا کریم زاده* صفحات 111-121
    مقدمه

    ویروس کرونا جدید (سارس کووید -2) به تازگی در سراسر جهان به عنوان یک بیماری همه گیر ظاهر شده است. این بیماری دارای علایمی مانند سرفه، تنگی نفس و تب می باشد. این بیماری باعث نارسایی در اندام های مختلف از جمله دستگاه تنفسی، گوارش، کلیه و سیستم عصبی مرکزی می شود. آسیب شناسی دقیق این ویروس کاملا شناخته شده نیست. در این مطالعه با مرور شواهد و مطالعات پیشین به بررسی مکانیسم ها و راه های احتمالی ابتلا سیستم عصبی مرکزی پرداخته ایم.

    نتیجه گیری

    یکی از راه های ورود کرونا ویروس به سیستم عصبی از طریق گیرنده آنزیم مبدل آنژیوتانسین 2 است. این گیرنده در بافت های مختلف بیان می شود و شدت آلودگی به این ویروس ارتباط مستقیمی با میزان گیرنده در بافت ها دارد. ویروس ها می توانند مستقیما از طریق مسیر عصبی و مسیر گردش خون وارد مغز شوند. علایم شایع از آلودگی سیستم عصبی مرکزی به سارس کووید -2 شامل سرگیجه، سردرد، ضعف، کاهش سطح هوشیاری و ضعف اندام ها گزارش شده است. همراه با آلودگی با ویروس سارس کووید -2، آنسفالیت، دیمیلیناسیون، نوروپاتی و سکته مغزی گزارش شده است. تهاجم به مرکز کنترل قلب و تنفس مدولا توسط سارس -کووید -2 موجب مشاهده نارسایی حاد تنفسی در بیماران مبتلا به کووید 19 می شود. اثرات تهاجمی عصبی و نوروتروفیک کرونا ویروس ها را می توان به ورود سایتوکاین های پیش التهابی از سیستم گردش خون محیطی به دلیل طوفان سایتوکاین و همچنین تولید این سایتوکاین ها توسط میکروگلیا و آستروسیت ها نسبت داد.

    کلیدواژگان: کرونا ویروس، سیستم عصبی، التهاب
|
  • Firoozeh Alavian*, Kimia Alavian, Saeedeh Ghiasvand, Leila Rezaeian Pages 1-9
    Introduction

    The neurological damage caused by stroke is a leading cause of severe long-term disability. The production of ideal drugs in the treatment of stroke is still a major problem. The aim of the present study was to investigate some protective effects of cherry extract against oxidative stress and edema volume caused by stroke.

    Materials and Methods

    In this experimental study, male Wistar rats were used; including 2 control groups of saline, 2 sham groups, 2 non-treated stroke groups, and stroke groups received cherry extract at doses of 175, 200, and 225 mg/kg/day. After 30 days of oral gavage of the extract, the animals were exposed to middle cerebral artery occlusion for one hour. After 24 hours of reperfusion, the malondialdehyde level, catalase activity, and edema volume of the cortex and the sub-cortical tissue were investigated.

    Results

    Cherry extract at doses of 175 and 200 mg/kg significantly decreased the level of malondialdehyde and edema volume in the cortex and subcortex. This extract at a dose of 225 mg/kg significantly reduced the level of malondialdehyde in the cortex and sub-cortical tissue and significantly decreased the volume of edema in the cortex. Besides, cherry extract at 175 mg/kg increased catalase activity in both cortical and subcortical regions.

    Conclusion

    The study showed that oral administration of the cherry extract exerts neuroprotective effects against oxidative stress and the edema formation resulted from middle cerebral artery occlusion stroke model in a dose-dependent manner.

    Keywords: Stroke, Catalase, Malondialdehyde
  • Sajjad Basharpoor*, Sanaz Einy Pages 10-19
    Introduction

    Post-traumatic stress disorder (PTSD) is one of the prominent psychological consequences of war that is seen in some veterans. Mentalization-based therapy (MBT) is a psychoactive intervention that can target a range of psychological impairments. The purpose of the present study was to investigate the effectiveness of MBT on the reduction of emotional dysregulation and impulsivity of veterans with PTSD.

    Materials and Methods

    In this semi-experimental study with pretest-posttest design, 40 veterans with PTSD who referred to Isar Ardabil psychiatric hospital in 2018 were selected through convenient sampling and randomly assigned to two groups of experimental and control subjects. The data were collected using a PTSD checklist-military (PCL-M) of Weathers, difficulties in emotion regulation Scale (DERS) of Gratz and Roemer and Barratt impulsivity Scale (BIS). Then, the sessions of MBT were performed for 20 sessions of 75 minutes for the experimental group.

    Results

    After control of pretesting effects, a significant difference between the mean posttest scores of the two groups in emotional dysregulation and impulsivity variables has been observed.

    Conclusion

    MBT is a suitable strategy for improving the emotional dysregulation and reducing impulsivity of veterans with PTSD and can be used as an effective intervention method.

    Keywords: Impulsive Behavior, Stress Disorders, Post-Traumatic, Veterans
  • Mehdi Sahraei, Fatemeh Rezaei*, Fatemeh Papi Pages 20-28
    Introduction

    Metacognitive beliefs and processes contribute to anxiety and depression are often associated with Emotional and behavioral disorders in patients with epilepsy. Despite extensive studies revealed that anxiety and depression contribute to the stigma of patients with epilepsy, little is known on the relationship between metacognition and stigma in epileptic patients. The aim of this study was to explore the relationship between metacognition beliefs, anxiety, and depression with the stigma of epilepsy.

    Materials and Methods

    In this intermittent-descriptive study, 100 patients, both male and female, with epilepsy treated in different health care centers in khoram-Abad city in 2018 were selected. A short survey on meta-cognition beliefs, a questionnaire of anxiety and depression, analogy of stigma epilepsy, and a questionnaire of comprehension diseases were used.

    Results

    The results showed that anxiety and cognitive confidence predicted the stigma in epileptic patients. Furthermore, there is a positive correlation between anxiety and stigma and a negative correlation between cognitive confidence and stigma were observed in these patients. The regression analysis revealed that in the first step 44% of stigma variance was predicted by anxiety, and in the second step 52% of stigma variance was predicted by anxiety and cognitive predictor variables.

    Conclusion

    Our data indicate that a high-level of anxiety and a low-level of cognitive confidence could predict the stigma of patients with epilepsy.

    Keywords: Epilepsy, Metacognition, Anxiety, Depression
  • Masoomeh Mohammadzadeh, Fahimeh Mazaheri, Fatemeh Anbari, Mohammad Ali Khalili* Pages 29-38
    Introduction

    The hippocampus is one of the most important brain regions during adulthood, which has estrogen receptors in both genders. Since, both the estrogen and sesame have neurogenic properties, the objective of the present study was to conduct the impact of estrogen and sesame oil on the hippocampal histomorphologic changes in male mice.

    Materials and Methods

    20 male mice aged between 35-45 weeks were categorized into four groups: control, (received normal saline), experimental group I (sesame oil only, 10 µl/ kg/day), experimental group II (estradiol 1 μl/kg/day), and experimental group III (estradiol 10 μl/kg/day). After a month, brain perfusion was done and the cerebral tissues were fixed for morphological evaluation.

    Results

    There was a significant increase in the thickness of the dentate gyrus (DG), Cornu Ammonis 1 (CA1), and Cornu Ammonis3 (CA3) regions of all experimental groups compared to the control mice. Furthermore, there were a significant increase in the number of the granular cells and the pyramidal cells in the mice treated with sesame oil as well as estradiol at 1 µl/kg/day. The mean number of necrosis-like cells in the CA1 and CA3 regions in the groups treated with sesame oil and estradiol at 1 µl/kg/day was significantly lower the mice treated with 10 µl/kg/day estradiol.

    Conclusion

    Our data indicate that estrogen and sesame oil maintain the thickness of the CA1, CA3 and DG regions and enhance the number of the granular cells and the pyramidal cells in the hippocampal DG and CA1 areas, respectively. These findings suggest the modulatory effects of estrogen and sesame on the hippocampal function.

    Keywords: Estradiol, Sesame Oil, Hippocampus, Mice
  • Issa Mohammadi, Biyuk Tajeri*, Sheida Sodager, Maryam Bahrami Heidaji, Akbar Atadokht Pages 39-48
    Introduction

    Health promoting behaviors are vital for anyone, particularly for those with coronary heart disease. Accordingly, the present study has been aimed to survey the effectiveness of mentalization-based therapy on health promoting behaviors in patients with coronary heart disease.

    Materials and Methods

    the study is an experimental one with pre-test and post-test design. The sample included 40 men with cardiac disease. They were chosen by purposive sampling and were coincidentally divided into the experimental and control groups. The mentalization therapy was run to the experimental group. The Walker and Hill (1997) health promotion questionnaire were used for data gathering.

    Results

    Mentalization-based therapy exerted a significant effect on the enhancement of health promoting behaviors in the experimental group compared with controls.

    Conclusion

    Mentalization-based therapy is an appropriate strategy to increase health promoting behaviors in patients with coronary heart disease and it can be used as an effective intervention method.

    Keywords: Health, Coronary Disease, Patients
  • Maryam Moshirian Farahi, Mohammad Javad Asghari Ebrahimabad*, Imanollah Bigdeli, Ali Gorji Pages 49-60
    Introduction

    Adolescent brain development is recognized by changes in the brain structure and functions. Emotional processing could be affected by these brain changes. The aim of present study was to predict the dynamic emotional processing valences based on absolute brainwaves power (delta, theta, beta, and alpha bands) of five cortical regions.

    Materials and Methods

    The study population was 50 healthy adolescents living in Mashhad, Iran. The Tools included mental state interview, EEG device, and Dynamic Emotional Processing Valences Task.

    Results

    To predict the valences of facial expressions, one model was extracted for sadness and disgust based on the stepwise regression. The beta band in frontal area (for fear), theta band in frontal and beta in central area (for surprise), and beta band in frontal as well as theta band in frontal cortical regions were extracted.

    Conclusion

    The hypotheses of predictably of dynamic facial expressions is supported by cortical electrophysiological activities during adolescence, and these cortical activities have a number of differences and similarities in comparison to adulthood. Finally, it is recommended that methods, such as Neurofeedback, could be applied to modulate adolescence emotional problems.

    Keywords: Facial Expression, Electroencephalography, Brain Waves, Emotions
  • Parisa Ghafourian, Majid Ghoshuni*, Iraj Vosoogh Pages 61-69
    Introduction

    Recent studies have proven that anxiety disorders have the highest abundance throughout the world. Almost everyone has experienced an anxiety. This anxiety can have an agonizing impact on a person’s life; however, anxiety can also be invigorating. Invigorating anxiety pushes a person to work with a goal in mind, while the more detrimental type of anxiety limits his or her attention. The purpose of this study was to investigate the brain function in test anxiety during answering mathematical questions.

    Material and Methods

    In this experiment, 22 participants (9 male and 13 female) divided in two groups of test and control. Speelberger and ASRS anxiety tests were taken from all of the participants. Then electroencephalogram signal was recorded on 19 channels for 5 minutes with their eyes open and they were taking a conceptual math test simultaneously. In comparison with the control group, the test group had a shorter time to answer the questions and the video of the test group subjects was recorded while answering to a serious tester. After signal preprocessing, using Neuroguide software, frequency band powers of brain signal was extracted and the inattentional index (Theta/Beta ratio) was compared between the test and control groups using paired sample t-test.

    Results

    In the test group, a significant decrease in theta to beta index was observed during math test compared to the eyes open condition on T3 (p=0.077, t=1.96), T4 (p=0.026, t=2.619)), T5 (p=0.084, t=1.91) channels. Besides, a nearly significant correlation (r=0.4055, p=0.0612) was found between false answers and percent change of theta/beta index during math test compared to rest condition.

    Conclusion

    Anxiety in the test group was invigorating and reduced test error and inattention index. In the healthy subjects, due to the imposing anxiety from tester, the level of attention of the subjects increased significantly and their error in answering the questions decreased.

    Keywords: Performance Anxiety, Electroencephalography, Psychological Phenomena
  • Sanaz Einy*, Zohre Hashemi Pages 70-79
    Introduction

    One of the main issues facing the patients with cancer is stress and anxiety. On the other hand, religion and spiritual resources are very effective factors in mental health. The purpose of this study was to investigate the role of religious coping, spiritual intelligence, and spiritual well-being in predicting perceived stress in patients with cancer.

    Materials and Methods

    In this descriptive cross-sectional study, 120 patients, with cancer who were admitted and treated in blood and oncology department of Imam Khomeini hospital of Ardabil in 2019, were selected as target sample. Data collection tools consisted of perceived stress scale, religious coping scale, spiritual intelligence scale, and spiritual well-being questionnaire.

    Results

    There was a negative and significant relationship between the perceived stress with the spiritual well-being (β=-0/359: p<0/001), spiritual intelligence (β=-0/170: p<0/007), positive religious coping (β=-0/172: p<0/011) and positive and significant relationship with negative religious coping (β=0/328: p<0/001) in subjects with cancer. The spiritual well-being, religious coping and spiritual intelligence predicted 70% of variance of perceived stress scores of patients with cancer (p<0/01).

    Conclusion

    Our findings indicate that positive and negative religious coping, spiritual intelligence, and spiritual well-being are associated with perceived stress and can explain onechr('39')s attitude toward illness. Therefore, training patients to empower them in these areas have beneficial effects on their health-related quality of life.

    Keywords: Adaptation, Psychological, Intelligence, Patients
  • Arash Abdolmaleki*, Asdollah Asadi, Leila Taghizadeh Momen, Shadi Parsi Pilerood Pages 80-96
    Introduction

    Tissue engineering is the science of tissue design for the healing and regeneration of tissue lesions. Peripheral nerves are typically in danger of physical injury. Peripheral nerve injuries can cause by construction and transport accidents, natural disasters, war-related injuries, and surgical complications. Spontaneous repair of the peripheral nerve is often incomplete, with poor functional recovery. Therefore, nerve tissue engineering researchers have invented scaffolds that can help neural tissue repair due to the type of conformation and their constituents. If the nerve gap in the peripheral nervous system is less than 1 cm in length, the two ends of the gap can be surgically connected, for larger gaps neural autograft is the gold standard. Applying autograft is restricted due to the deficiency of donor nerves and the requirement of multiple surgeries. The central nervous system is more challenging as the neural repair inhibitor environment is created after injury. Therefore, design of various scaffolds to facilitate nerve tissue repair and regeneration could be a promising method to overcome these problems.

    Conclusion

    Nervous system tissue engineering using nerve scaffolds is one of the therapeutic approaches to replace damaged nerve tissue. To this end, this paper examines the properties of ideal scaffolds and the biomaterials used in scaffold construction, as well as the cells and growth factors appropriate for the treatment of nerve lesions.

    Keywords: Tissue Engineering, Peripheral Nerves, Central Nervous System, Regenerative Medicine
  • Shiler Khaledi, Shamseddin Ahmadi* Pages 97-110
    Introduction

    Vitamin D is implicated in regulation of various biological processes, including calcium homeostasis, neurogenesis, synaptic plasticity, the immune system, and inflammation. Nowadays, most part of the population worldwide is affected by vitamin D deficiency. The decreases in different factors, including the cutaneous thickness, the sun exposure time, muscle mass, kidney efficiency, and sex steroids in aged people (especially women), as well as malnutrition cause vitamin D deficiency, which in turn may act as an important risk factor for Alzheimer’s disease (AD). There is a reciprocal relationship between amyloid β (Aβ) as a core factor that initiates the onset and progression of AD and the increases in calcium (Ca2+) levels in neurons. Vitamin D via genomic functions, including either a decreasing expression of L-type Ca2+ channels or increasing expression of Ca2+ pumps, Na+/Ca2+ exchanger, as well as Ca2+ buffers, has the main role in Ca2+ homeostasis. Therefore, vitamin D through influencing intracellular Ca2+ can prevent Aβ production and inhibit its subsequent neurotoxic effects. It also indirectly controls neuroinflammation and oxidative stress via influencing intracellular Ca2+ levels and thereby postpone either onset or progress of AD.

    Conclusion

    Taken together, this review shows that vitamin D can control the normal process of physiological aging, and its deficiency may initiate AD by disrupting different cellular and molecular mechanisms in the neural system. Therefore, vitamin D as a food and drug supplement along with other effective drugs may have a preventive role in the induction and progression of AD.

    Keywords: Cholecalciferol, Amyloid beta-Peptides, Calcium Signaling, Memory Disorders
  • Ali-Mohammad Khanizadeh, Maryam Ejlali, Fariba Karimzadeh* Pages 111-121
    Introduction

    The new coronavirus (SARS-CoV-2) has recently emerged around the world as a pandemic. The disease has various symptoms such as cough, dyspnea, and fever. The disease causes failure in different organs, including the respiratory, gastrointestinal, kidney, and central nervous systems. The exact pathobiology of the virus is incompletely known. In this study, by reviewing previous evidence and studies, we have reviewed the possible mechanisms and ways of contracting the central nervous system.

    Conclusion

    One way for coronavirus to enter the nervous system is through the angiotensin-converting enzyme 2 receptor. This receptor express in different tissues and the severity of virus infection are directly related to the amount of receptor in the tissues. Viruses can enter the brain directly through neuronal and blood circulation pathways. Common symptoms of the central nervous system during `SARS-CoV-2 infection include dizziness, headaches, weakness, decreased consciousness, and paresthesia. Encephalitis, demyelination, neuropathy, and stroke have been reported in association with SARS-CoV-2. Invasion of the medullary cardiorespiratory control center by SARS-CoV-2 may contribute to the refractory respiratory failure observed in severe COVID-19 infected patients. The neuro-invasive and neurotrophic effects of coronaviruses might be related to the entry of pro-inflammatory cytokines from the peripheral circulatory system during the cytokine storm, as well as the production of these cytokines by microglia and astrocytes.

    Keywords: Coronavirus, Nervous System, Inflammation